PARKSTAD LIMBURG THEATERS EN ZANGVERENIGING VENRODE IN DE PRIJZEN

Parkstad Limburg Theaters en Zangvereniging Venrode in Venray hebben de stimuleringsprijs Mens en Cultuur 2013 in de wacht gesleept. Gedeputeerde Peter van Dijk overhandigde vandaag de cheques aan de winnaars; €30.000,- aan Parkstad Limburg Theater en € 5.000,- aan Zangvereniging Venrode.

collage

De Stimuleringsprijs Mens en Cultuur is een initiatief van de Provincie Limburg en bedoeld voor gesubsidieerde culturele organisaties of evenementen die er dit jaar in zijn geslaagd om op creatieve wijze meer bezoekers te trekken en meer eigen inkomsten te verwerven. "We willen met deze prijs ondernemerschap stimuleren bij gesubsidieerde instellingen," zegt gedeputeerde Peter van Dijk. "Dat betekent het genereren van meer eigen inkomsten via entree, donaties en fondsen. Hierdoor krijgen culturele instellingen meer financiële armslag om mooie producties te maken."

Voorzitter Joop de Jong van de Jury, benadrukte dat er drie sterke nominaties waren: "Elke genomineerde heeft in de ogen van de jury een bijzondere prestatie geleverd en verdient een prijs, anders zouden ze niet zijn genomineerd." Daarvan is er maar één de winnaar: "Dat is op overtuigende wijze voor alle leden van de jury Parkstad Limburg Theaters. De jury is vol lof en bewondering voor deze culturele instelling in het zuiden van Limburg. Cultureel ondernemerschap in de beste betekenis van het woord, dus met een even belangrijk accent op culturele en artistieke waarden als op goed ondernemen om die waarden te kunnen realiseren en te kunnen blijven realiseren in de toekomst, is al jaren de grote kracht van Parkstad Limburg Theaters. Deze prijs is een welverdiende erkenning hiervan". Odapark eindigde op de tweede plaats in de categorie grote instellingen en Openluchttheater Valkenburg aan de Geul werd derde in deze categorie.

Joop de Jong: "Bij de prijs in de categorie kleine instellingen, viel die keuze op zangvereniging Venrode. Hun creatieve inzet en enthousiasme en de geweldige prestatie die het koor leverde met de musical Joseph, vielen zeer in de smaak bij de jury. Daarom krijgt zangvereniging Venrode uit Venray de grote kleine provinciale stimuleringsprijs Mens en Cultuur 2013 van 5000 euro." De Heemkundervereniging Roerstreek eindigde op de tweede plaats in de categorie kleine instellingen. De Stimuleringsprijs Mens en Cultuur is uniek in zijn soort. Niet alleen vanwege het doel van de prijs, het bevorderen van het publieksbereik van culturele instellingen, maar ook omdat het prijzengeld de instellingen in staat stelt om ook in de toekomst de stijgende lijn voort te zetten. De prijs voor de grote instellingen bestaat uit: 1e prijs € 30.000, 2e prijs € 12.500, 3e prijs € 5.000. De prijs voor de kleine instellingen bestaat uit:1e prijs € 5.000, 2e prijs € 2.500.

Uit de aanmeldingen heeft de onafhankelijke jury bestaande uit TheuBoermans (Nationaal Toneel), Katja Weitering (Cobra Museum) en voorzitter Joop de Jong(Universiteit Maastricht), vijf genomineerden geselecteerd. De winnaars zijn bekend gemaakt op 29 november 2013 in de Bonbonnière te Maastricht.

In 2012 is de prijs voor de grote instellingen gewonnen door de Nederlandse Dansdagen en de prijs voor de kleine instellingen door gemengde zangvereniging Arcen. Verschil met 2102 was dat de genomineerden in 2013 allen kans maken op een geldbedrag.

GENOMINEERDEN 2013

afbeelding
Parkstad Limburg Theater

afbeelding
Odapark

afbeelding
Openluchttheater Valkenburg aan de Geul

afbeelding
Zangvereniging Venrode

afbeelding
Heemkundevereniging Roerstreek

afbeelding

afbeelding

afbeeldingafbeelding

afbeelding

afbeelding